Dengang far drak

barn i en familie med alkoholmisbrug

 

Nu tør mine børn spørge

Allan er far til børnene Karoline på 14, Alfred på 12 og Mathilde på 10 år. Han har drukket i cirka 15 år men gik i behandling hos Behandlingscenter Tjele i 2016.

”Især det sidste års tid som aktiv var et helvede. Jeg havde holdt flere års pause og gik i AA i godt 4 år – men faldt i og gjorde alt for at skjule, at jeg drak. Det endte med 2 selvmordsforsøg som et råb om hjælp”, fortæller Allan.

De små Skuldre gav børnene det rigtige værktøj

Undervejs i hans behandling blev det klart, at familien også skulle have hjælp, og børnene gik igennem et forløb i De Små Skuldre. Det har givet Allans forhold til sine børn helt nye dimensioner. Alfred og Mathilde kom i en gruppe, mens Karoline fik individuelle samtaler.

”Det vigtigste for mig er, at de nu tør spørge ind til mit misbrug, så vi kan få snakket nogle episoder og problemer igennem. Det er selvfølgelig både pinligt og hårdt for mig – for de spørger virkelig meget i et forsøg på at forstå, hvad der skete og hvorfor jeg opførte mig, som jeg gjorde”, siger Allan.
Han fortæller, at børnene har reageret meget forskelligt på forløbet. ”Alfred spørger løs, mens Karoline stadig har noget vrede i sig. Trods det kan vi snakke om tingene, og det er det vigtigste for Allan.

”Det er tydeligt, at børnene gennem De Små Skuldre har fået værktøj til at forstå sygdommen og dens konsekvenser. Men det betyder også, at de er blevet mere nysgerrige. De vil vide mere – og de stiller krav, så jeg er ind imellem virkelig på hårdt arbejde”, siger Allan.

Tryghed har afløst frygten hos mine børn

Han oplever, at børnenes frygt for, at han tager et tilbagefald, afløses af et mere afslappet forhold til alkohol.
”I starten kunne Alfred blive nervøs, bare jeg gik i nærheden af vinafdelingen i et supermarked. I dag spørger de roligt ind til, hvordan jeg har det med at være omgivet af alkohol alle steder. De tør spørge, og de tør at høre mine svar. Det er vigtigt”, siger Allan.

 

Allan, far til tre børn og ædru alkoholiker.

 

Hvis du vil vide mere om, hvordan De små Skuldre kan hjælpe dit barn så ring til 70 20 40 80 eller send en mail til desmaaskuldre@tjele.com